Linkbuilding

Linkbuilding meten

Als er één SEO-functie is, raden we bedrijven aan om dat extra beetje nadruk te leggen, het link-building. Nu hebben we marketeers horen afvragen of linkbuilding nog relevant is in SEO 2023. Simpel gezegd, linkbuilding blijft relevant zolang het internet functioneert zoals het werkt. 

 

Dat gezegd hebbende, zou het meten van het succes van uw backlinks meer mindshare moeten hebben. Je SEO-team heeft misschien kieskeurige zoekmachines doorzocht, contact onderhouden met geloofwaardige websites en een sterk technisch kader gebouwd. Maar werkt het ook voor jou? Het aantal links of websitebezoeken tellen is niet voldoende. Het kwantificeren en meten van het succes van linkbuilding omvat een reeks statistieken en KPI’s waar je je geld in moet steken. Als je back-linking-spel spiermassa aanspant, zijn hier enkele manieren waarop u het succes ervan kunt kwantificeren. 

Domeinsterkte

Ongetwijfeld de meest elementaire en toch de krachtigste statistiek, domeinsterkte meet de volledige sterkte van uw website. Van je SEO, je webinhoud en je backlinks, alles telt op om de kracht van uw domein te tonen. De maat loopt van 1-100 – hoe hoger hoe beter. Een aantal gratis online tools helpen je de domeinsterkte van uw webpagina te beoordelen. Plak gewoon uw weblink en laat deze voor u opsplitsen.

Groei van verwijzende domeinen

Als je nog een stap verder gaat, moet je de domeinsterkte meten van die websites die uw backlinks dragen. Hoe beter ze scoren, hoe voordeliger je links op die pagina voor je zijn. dit is niets anders dan het meten van de groeitrend van uw referentiedomeinen of ‘ref’-domeinen zoals algemeen bekend in de branche. Voor niet-ingewijden zijn referentiedomeinen die websites van waaruit de backlinks verbinding maken met uw webpagina. 

Ankerteksten

Deze is een no-brainer! Ankerteksten zijn die woorden die de hyperlink naar uw startpagina of deeplink bevatten. Het is niet de hyperlink zelf, maar de eigenlijke woorden die deel uitmaken van de inhoud van de andere website.

Wat de meeste bedrijven vaak doen, is het belang negeren van goede ankerteksten. Investeer tijd in het identificeren van die zoekwoorden die overeenkomen met je services. Als je bijvoorbeeld handelt in antivirussoftware, kunnen ankerteksten het volgende bevatten:

 • Anti-malware
 • Softwareprivacy
 • PC bescherming
 • Bescherming tegen virusbedreigingen

Kies voor diverse ankerteksten om je backlinking-spel te versterken. Hoe meer bedrijven generieke ankerteksten gebruiken, hoe zwakker het je SEO-drive maakt. Sloot de overdreven ‘Klik hier’-ankertekst voorgoed!

Hoofddomeinen

Een nogal lastige statistiek, maar waar je zeker rekening mee moet houden. Je wilt dat er klikken naar je website komen vanuit een diverse pool van domeinen. Laten we zeggen dat je backlinks hebt geplant in 10 domeinen, maar een groot deel van de klikken leidt slechts van 2-3 van deze domeinen. Dat is een grote mislukking voor elke backlinkstrategie. Je zou willen dat elk domein naar uw website overloopt. Dit geeft zoekmachines zoals Google een hogere onderschrijving, om zo te zeggen, van je pagina van verschillende webpagina’s, wat leidt tot een boost in uw SERP-vermelding. Gebruik enkele toonaangevende branchetools zoals Majestic SEO-siteverkenner om deze statistiek te bemachtigen.

Deep-linking-ratio

Deze statistiek is er een waar zelfs de grote vader van alle zoekmachines Google de nadruk op legt. Deeplinks zijn die backlinks die browsers specifiek naar een pagina op uw website leiden en niet alleen naar de startpagina of een generieke bestemmingspagina. Je wilt een gezonde mix van deep-links en koppelingen naar bestemmingspagina’s in je SEO om meer browsers naar verschillende pagina’s op uw website te trekken. Als een browser op je startpagina terechtkomt, is dit hoogstwaarschijnlijk via een Google-crawler die je pagina opgeeft als resultaat van hun zoekopdracht. Deeplinks daarentegen zijn meestal te wijten aan een specifieke service of informatie die via een backlink op een andere website naar uw webpagina leidt. Hoewel er geen magisch getal is, heeft een hogere deeplink-ratio altijd de voorkeur.

Gebruik deze linkstatistieken om meer grip te krijgen op uw linkbuildingstrategie. Houd naast deze statistieken de allerbelangrijkste ROI van uw links in de gaten. Ga aan de slag met deze waardevolle SEO-principes en je hebt een strategie voor het bouwen van links die een absolute winnaar is.

Concrete variabelen

Linkbuilding-metrieken zijn parameters die worden gebruikt om de kwaliteit en effectiviteit van inkomende links naar een website te evalueren. Deze metrieken zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat ze invloed hebben op de zichtbaarheid en rangschikking van een website in zoekmachines zoals Google. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende linkbuilding-metrieken uitgelegd.

 1. Trust Flow: Trust Flow meet de betrouwbaarheid van een website op basis van de kwaliteit van de inkomende links. Websites met links van hoge kwaliteit en betrouwbare bronnen hebben doorgaans een hogere Trust Flow. Dit helpt bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een website en heeft invloed op de rangschikking in zoekmachines.

 2. Citation Flow: Citation Flow is een metriek die de linkpopulariteit van een website meet, oftewel het aantal inkomende links. Een hoge Citation Flow duidt op een groot aantal inkomende links, wat kan bijdragen aan een hogere zichtbaarheid en rangschikking in zoekmachines.

 3. Domain Rating (DR): Domain Rating is een score ontwikkeld door Ahrefs, een SEO-tool, om de autoriteit van een website op een schaal van 1 tot 100 te meten. Een hogere DR duidt op een sterkere autoriteit en een grotere kans om hoger te scoren in zoekmachines.

 4. URL Rating (UR): URL Rating, ook ontwikkeld door Ahrefs, meet de autoriteit van een specifieke pagina binnen een website op een schaal van 1 tot 100. Een hogere UR betekent dat de pagina meer autoriteit heeft en waarschijnlijker hoger zal scoren in zoekmachines.

 5. Domain Authority (DA): Domain Authority is een score ontwikkeld door Moz, een andere SEO-tool, om de autoriteit van een website te meten op een schaal van 1 tot 100. Net als bij DR geldt dat een hogere DA duidt op een sterkere autoriteit en een betere kans om hoger te scoren in zoekmachines.

 6. Page Authority (PA): Page Authority is een metriek van Moz die de autoriteit van een specifieke pagina op een schaal van 1 tot 100 meet. Een hogere PA betekent dat de pagina meer autoriteit heeft en waarschijnlijker hoger zal scoren in zoekmachines.

 7. Relevantie: Relevantie verwijst naar de mate waarin de inhoud van een website gerelateerd is aan de inhoud van de gelinkte website. Zoekmachines geven de voorkeur aan links van relevante en gerelateerde websites, omdat dit de gebruikerservaring verbetert.

 8. Geschat verkeer: Dit is een schatting van het aantal bezoekers dat een website ontvangt. Websites met meer verkeer worden vaak als waardevoller beschouwd door zoekmachines en kunnen bijdragen aan een hogere rangschikking.

 9. IP-adressen: Het IP-adres van een website kan invloed hebben op de waarde van een inkomende link. Het is beter om links te hebben van verschillende IP-adressen, omdat dit aangeeft dat de links afkomstig zijn van diverse bronnen en niet van één netwerk.

 1. PBN (Private Blog Network): Een PBN is een netwerk van websites die zijn opgezet met als enige doel het genereren van inkomende links naar een hoofdwebsite. PBN’s worden vaak gezien als manipulatief en kunnen leiden tot straffen van zoekmachines. Het is daarom belangrijk om te controleren of de links naar een website afkomstig zijn van dergelijke netwerken.

 2. Authority Score: Authority Score is een metriek ontwikkeld door SEMrush, een andere SEO-tool, om de autoriteit en kwaliteit van een website te meten op een schaal van 1 tot 100. Deze score combineert verschillende factoren, zoals het aantal inkomende links, de kwaliteit van deze links en de Trust Flow en Citation Flow. Een hogere Authority Score duidt op een grotere autoriteit en een betere kans om hoger te scoren in zoekmachines.

Het begrijpen en gebruiken van deze linkbuilding-metrieken is essentieel voor het verbeteren van de zichtbaarheid en rangschikking van een website in zoekmachines. Het is belangrijk om te streven naar kwalitatieve en relevante inkomende links van diverse bronnen om het beste resultaat te behalen. Het monitoren en analyseren van deze metrieken kan helpen bij het identificeren van kansen voor verbetering en het bijsturen van linkbuilding-strategieën om een betere SEO-prestatie te garanderen.

Skills

Onze skills

Eerlijk en transparant, we kunnen niet alles. Maar zijn wel specialist in één ding.

Linkbuilding
0 %
Content
0 %
Techniek
0 %
Zoekmachine optimalisatie
0 %

Ga verder met Van Wagen Media

Contact

Volg ons

© 2022 Created with Royal Elementor Addons